bijenteeltcursus in Salland 2022

Beste geïnteresseerde in het doen van een bijenteeltcursus in Salland

In Salland worden jaarlijks een aantal cursussen gegeven zoals:

  • De kennismakingscursus bijenhouden
  • De basiscursus bijenhouden
  • De cursus voortgezet imkeren
  • De modulaire cursus voor gevorderd imker

De kennismakings- en basiscursus worden door de verschillende Sallandse imkerverenigingen zelf georganiseerd, zijn redelijk goed op elkaar afgestemd en soms ook volledig identiek. Ze gebruiken het zelfde lesmateriaal, hanteren overwegend het zelfde praktijk- en theoretische examen, maar er zijn ook verschillen.  Op de deze site:

http://www.imkeropleidingensalland.nl/imker-worden/  

vind je de informatie over alle imkercursussen die we in Salland geven naar het Sallandse model, en kun  je je ook aanmelden voor de vervolgcursus basisimker en de gevorderde modules die gedurende de zomer gegeven worden.

Voor de kennismakings- en basiscursus kun je bij de verschillende afdelingssites zien welke mogelijkheden er zijn en hoe je je kunt aanmelden voor de georganiseerde cursussen in Salland. 

Informatie over de cursussen is te vinden op afdelingssites van:

Olst-Wijhe                  http://www.ijsselbijkers.nl

Deventer                    http://www.imkersdeventer.nl

Heino                          https://heino.bijenhouders.nl

Raalte                         https://www.imkersraalte.nl

Zwolle                         https://www.bijenverenigingzwolle.nl

Het geven van de cursussen 2022 blijft tgv corona echter onzeker. Dit geldt voor zowel voortgezet als gevorderd imker. We volgen de richtlijnen die de overheid uitgeeft. Op deze opleidingssite zullen we aangeven wat de situatie is, deze is nu echter nog onzeker. Voor het geven van de kennismakings- en basiscursussen geldt in principe hetzelfde. Er is ook hier een groot animo voor de cursussen, en de verenigingen maken elk hun eigen afweging om potentiële deelnemers in te schrijven en te zoeken naar mogelijkheden om de cursus te geven. Informeer bij de verenigingen naar de mogelijkheden.

Alternatieve mogelijkheden:

Via de opleidingssite is het praktijkwerkboekje voor de basiscursus te bestellen en bestaat de mogelijkheid om over een digitale versie te beschikken, waar naast de links die behoren bij de voorbereiding van de praktijkopdrachten, ook de uitwerking van de opdrachten gedaan wordt.
Er kan geholpen worden met de aanschaf van een bijenvolk en de benodigde imkermaterialen.

We zoeken nog naar de mogelijkheid om soms bij elkaar te komen voor demonstraties, om vragen te beantwoorden en eventuele problemen op te lossen. De beschikbaarheid van praktijkbegeleiders op afstand, die feedback geven op de door de cursist uitgewerkte opdrachten als deze ernstig afwijken van de uitgewerkte voorbeelden, is nog onvoldoende robuust om grote aantallen nieuwe imkers te kunnen begeleiden.

Laat weten of je belangstelling hebt, dan kunnen we zien of we het kunnen waarmaken om gekwalificeerde imkers op afstand met soms even dichtbij op 1,5 meter op te leiden.

Opleidingsteam Salland,
Sigis Sparenberg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.