Het nut van kastdoeken
Als we een bijenkast willen inspecteren beginnen we na het verwijderen van het deksel, met het wegnemen van de dekplank van de bovenbak. Hierdoor komt de gehele bovenzijde bloot te liggen.
- Het broednest kan daardoor sterk afkoelen of uitdrogen waardoor broedschade ontstaat.
- Buurvolken pakken, bij matige dracht en een open kast, de kans om makkelijk binnen te komen. De onrust die ontstaat en mogelijke roverij maken het werken in de volken op dat moment problematisch.
- Kastdoeken zorgen er voor dat steeds een kleine gedeelte van de kast ‘open’ is waardoor er haast geen bijen opvliegen, er minder confrontaties zijn en de jonge imker rustig en ongestoord kan werken. Zeker in de cursus staat een kast vaak lang open om instructie te kunnen geven aan de cursist, waarvan de vaardigheid om gestaag door te werken nog aangeleerd moet worden.
Het gebruik van de kastdoeken
Het gebruik van twee kastdoeken voorkomt bovenvermelde problemen. De kastdoeken zijn aan beide uiteinden vastgemaakt aan een houten lat om wegwaaien te voorkomen. We gebruiken altijd twee kastdoeken, zodat we naar believen dat deel kunnen afdekken, dat we niet hoeven te inspecteren. Door de kastdoeken op en af te rollen kunnen we van raat naar raat gaan en de grootte van de open ruimte variëren.
Materiaal kastdoeken
- Voor het doek een niet pluizende stof gebruiken zoals oude theedoeken.
- Voor de latjes minimaal een formaat aanhouden met een doorsnede van 18 x 18 mm.
- Een wat grotere lat heeft wat meer gewicht en zal minder snel wegwaaien.
Afmeting kastdoeken
Het doek heeft een netto afmeting van minimaal 450 mm breed bij 500 mm lang (zie tekening). Hierbij is nog geen rekening gehouden met het omslaan van het doek om de lat voor het vastzetten. De breedte van het doek is globaal 450 mm + 10 x de houtdikte, bij 18 x 18 mm dus 630 mm.
De houten latten (4 stuks) minimaal 18 x 18 mm met een lengte van minimaal 500 mm.
Bovenstaande maten gelden voor een spaarkast (10 /11 ramen).
Tekening van een kastdoek