Basiscursus 2023/24

Drachtplanten

Imker worden?

Imkerverenigingen in Salland organiseren op verschillende locaties beginnerscursussen voor mensen die iets meer over bijen willen weten. Een kennismakingscursus; hoe ze overleven, hoeveel voedsel ze verzamelen, zich verdedigen, voorplanten en welke bedreigingen er zijn. Aansluitend is er de mogelijkheid te starten met een echte imkercursus, de basiscursus.

 

Kennismakingscursus

Vóór de basiscursus is er een kennismakingscursus van twee avonden en een middag. Op de avonden wordt verteld wat imkeren allemaal inhoudt, wat het kost aan tijd en geld en waar je rekening mee moet houden. Op de middag gaan we kijken in een bijenkast.
En als je als deelnemer van de kennismakingscursus gegrepen wordt door de bijen, is er de mogelijkheid om aansluitend te starten met een echte imkerscursus, de basiscursus, waar je leert een bijenvolk gedurende de zomer te verzorgen zodat het vitaal blijft en zal overleven.

 

Basiscursus

Deze cursus bestaat uit een praktijkdeel en een theoriedeel. In Salland beginnen we met de praktijk. Dat lijkt misschien de omgekeerde wereld maar zorgt ervoor dat je de theorie daarna veel beter begrijpt omdat je al ervaring hebt met de bijen. De praktijk bestaat uit ongeveer 12 middagen (meestal zondag) waarin we het hele proces van bijenhouden doorlopen (volken zien groeien, honing oogsten, kunstzwerm maken, koninginnnen laten uitlopen, Varroa bestrijden, voeren en inwinteren). De theorie bestaat uit 6 avonden waarin de onderwerpen nog eens precies worden uitgelegd zoals, de anatomie van de bij, de verschillende vormen van kunstzwermen, de drachtplanten en dergelijken. Het geheel wordt afgesloten met een examen.

  

Voor opgave kan u zich bij onderstaande verenigingen aanmelden voor de kennismakings- en basiscursus:


Imkervereniging Deventer

Docent:                         Frank Leenen
Praktijkbegeleiders: Thijs van der Snee, Herman Offerhaus, Lotte Hunink, Rianne Zweers en Margreet de Vries

Opgave kennismakingscursus: klik hier
Opgave basiscursus: klik hier


IJsselbijkers, Olst/Wijhe

Docent:                       Maayke Dutilh-jansen
Praktijbegeleiders: Ton Vos, Laura Pasch, Raymond en John van der Kolk

Opgave kennismakingscursus: klik hier
Opgave basiscursus: klik hier