Instructie Raampjes maken

Kastraam maken

De uitleg heeft betrekking op een broedraam met zaagsnede, voor een honingraam geldt dezelfde uitleg met dien verstande dat de twee spijkertjes voor het vastmaken van de draad op dezelfde zijlat zitten (zie verder in de tekst).

 

Wat hebben we nodig aan materiaal

  1. Een setje hout (zie foto 1) Toplat met zaagsnede, onderlat en twee zijlatten.
  2. Koperen busjes (6 st – 4 st voor een honingraam)
  3. Spijkertjes  6 st  1,3 x 20 mm met verloren kop.
  4. RVS draad
  5. Kunstraat 1 plaat voorgevormd en geschikt voor een zaagsnede opname.

Wat hebben we nodig aan gereedschap
1. een hamertje
2. een platbektang
3. een zijsnijtang
4. een busjespers of een zelfgemaakte stempel (zie foto 2)
5. een trafo voor het insmelten van de raat of een rolmes.

Montage
Leg het materiaal op een vlakke ondergrond (foto 1)

  Foto 1

Leg de toplat met de zaagsnede omhoog. De twee zijlatten hebben een groef aan de zijkant waar later de RVS draad door loopt, deze wijzen straks van de raat af, naar buiten dus. In de zijlatten zitten ook 3 gaatjes, hierin worden koperen busjes gemonteerd vanaf de zijde met de groefjes. Dat gebeurt met een gaatjesapparaat of d.m.v. een handstempel, die je eenvoudig zelf kan maken. Gebruik hiervoor een stukje rondhout van 25 mm doorsnede, sla in de kopse kant een spijker van 2 mm dikte. Knip op 10 mm van de kop de spijker door en we kunnen aan het werk (foto 2)

  Foto 2

Schuif een koperen busje om de spijker en druk deze in de voorgeboorde gaten.
Bij gebruik van de handstempels de busjes aantikken met de hamer (foto 3)

De instructie van het gaatjesapparaat vindt plaats tijdens de les.

  Foto 3

Druk met de hand de zijlatten op de toplat, waarbij de koperen busjes en de groef aan de buitenkant zitten.
Druk de onderlat in de openingen en tik het geheel in twee richtingen aan zodat er geen naden meer te zien zijn.(foto 4, 5, 6 en 7)

  Foto 4

  Foto 5

  Foto 6

  Foto 7

We gaan nu de latten onderling verbinden m.b.v. 4 spijkertjes op de hoeken (foto 8). Zorg ervoor dat als de raat in de kast hangt de spijkers horizontaal zitten omdat anders de zijlatten kunnen gaan uitzakken door het grote gewicht van de raat.

  Foto 8

We gaan nu twee spijkertjes slaan, zie links onder op foto 9. We slaan deze spijkertjes net onder de koperen busjes en laten de helft van de spijker boven het hout uitsteken. Nu gaan we het RVS draad door de koperen busjes voeren, start rechts boven (zie foto 9).

  Foto 9

We draaien het draad wat linksonder uit het busje komt enkele keren om het spijkertje (foto 10, 11) en slaan het spijkertje bijna helemaal in het hout. Laat het ietsje uitsteken zodat in een later stadium het spijkertje gelicht kan worden om het draad na te spannen.

  Foto 10

  Foto 11

Nu gaan we de draad spannen, de eerste fase is dat je met de vinger de middelste draad naar beneden drukt (foto 12) en tegelijkertijd rechts boven de draad met een platbektang aantrekt.

  Foto 12

Bij de tweede fase trekken we met de platbektang de draad zo strak dat als je draad aanraakt je een snaargeluid hoort (foto 13).

  Foto 13

Nu bewegen we de draad met de tang om de bovenste spijker en draaien de draad er een paar slagen om. Sla ook deze spijker vrijwel geheel in het hout (foto 14). Het raampje is nu gereed om was in te smelten.

  Foto 14

We gaan nu de kunstraat in het frame plaatsen, dat doen we door de plaat schuin in de gleuf van de bovenlat te plaatsen. Druk de plaat tot de bodem van de plaat en laat de plaat rustig kantelen totdat deze op de draden rust (foto 15).

  Foto 15

Nu sluiten we de twee draden van de trafo aan op de bovenste twee koperen bussen links en rechts, houd de pennen er kort tegenaan en laat op het moment dat je de draad in de was ziet komen direct los. Wacht je te lang dan snij je de wasplaat door. Doe dit voor alle drie rijen op dezelfde wijze. Nu is het raam klaar voor gebruik (zie foto 16 en 17)

  Foto 16

  Foto 17

 


 

Mocht naar verloop van tijd de draad slap worden dan kun je een draadspanner gebruiken, deze krult de draad een beetje waardoor de spanning stijgt (foto 18).  Foto 19 = indrukapparaat voor koperen busjes, deze zal op de cursus geïnstrueerd worden.

  Foto 18

  Foto 19