Drachtkalender Boskamp

Beste drachtplanten imkers,

Er is van alles overal te vinden over drachtplanten, drachtkalenders en de omstandigheden waaronder ze het uitstekend doen. Echter een drachtkalender specifiek voor een kleinschalig gebied zoals je eigen bijenstand vind je nergens. In de drachtplantencursus, een onderdeel van de gevorderde imkerscursus, maakt de deelnemer een inventarisatie van wat er wekelijks in het foerageergebied rondom de bijenstal bloeit. Natuurlijk niet letterlijk want een gebied van 30km² is wekelijks moeilijk af te speuren, dus nemen we genoegen met de primaire voedselbronnen.

Ester Visser maakte als onderdeel van de cursus een inventarisatie rond haar eigen bijenstand gelegen aan de rand van de Boskamp, een overgangsgebied tussen het platteland en de bewoning van de gemeente Olst-Wijhe. Ze legde haar warneming vast in een document, stelde momenten van verschillende drachtpauzen vast en maakte aan de hand daarvan een voorstel tot verbetering van de biotoop in haar eigen drachtgebied.

Bij het officieel afsluiten van de module drachtplanten, presenteerde zij in een PowerPoint de rode lijn die ze volgde bij het verslag en de aanbevelingen die ze maakte:

Klik op de link voor de hele presentatie
Drachtkalender op de Boskamp

Voor de belangstellende in de omgeving van de Boskamp een interessant verhaal om te weten wat er zoals in de tijd bloeit en wanner het een karige boel is en hier bij het inrichten van het gebied rekening mee te kunnen houden. Voor de deelnemers aan de drachtplanten cursus of andere een voorbeeld hoe een opzet van een eigen drachtkalender gedaan kan worden.

Met dank aan Esther Visser, goed werk

Sigis Sparenberg
Leraar bijenteelt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *