Terugblik op de cursus drachtplanten 2017

Terugblik op de cursus drachtplanten 2017

Dit jaar gestart met 12 enthousiaste cursisten. In het vroege voorjaar leerden we elkaar kennen op ‘Het Twieg’. Prachtig weer en volop bloeiende wilgen. Dankzij het snoeiwerk van Lotte gingen velen met stekmateriaal naar huis.

De verschillende excursies  werden afgewisseld met enkele theorielessen op de kwekerij. Met Gerrie Roeterd bezochten we de natte Sallandse gronden op de  Moespotleide met haar diversiteit aan frêle wilde drachtplanten. Hermen Menkveld nam ons mee naar de natuurlijk beheerde gronden van de Zoogenbrink en gaf uitleg over het ontstaan van natuurlijk grasland.  Op het terrein van de Brinkgreven  werden we rondgeleid door Anja Timmermans die ons de grote collectie aan bijzondere drachtbomen liet zien. Met de theorielessen op de kwekerij maakten we kennis met de grote variatie aan drachtplanten voor de eigen tuin.  Willem Wouda verzorgde het praktijkonderdeel pollenanalyse met de microscoop waarbij meegebrachte pollen werden bekeken en herkend.

Het enthousiasme binnen de groep was zo groot dan we zelfs een uitnodiging kregen voor een excursie naar de tuin van een van onze cursisten, ‘Eigen-aardigheden’  van Jaap Tijs  in Raalte.

Tijdens de cursus was er gelegenheid om na het inleveren van een beplantingsschets van de eigen tuin feedback te krijgen op de kwaliteit van de dracht in de eigen tuin

We hebben de cursus afgesloten met enkele mooie en interessante presentaties over de verschillende drachtgebieden rondom Deventer.

Deze cursus Drachtplanten 2017 was weer  een mooie gelegenheid om met en van elkaar te leren, een stimulans voor drachtverbetering en studie van mooie drachtplanten. Naast de wilg van Lotte kan er nog zoveel meer in de bloementuin.

Bomenexcursie op het terrein van de Brinkgreven o.l.v. Anja timmermans
Kruisdistel met de St Jansvlinder bij de Lettelerleide . Een excursie met Gerben Visser van Stichting IJssellandschap
Aster ‘Andencken an Alma Potschke’
Bloeiwijze van de tamme kastanje.
Brinkgreven
Natuurlijk beheerde graanveldjes op de Zoogenbrink te Olst. Excursie o.l.v. Herman Menkveld
Natuurlijk beheerde graanveldjes op de Zoogenbrink te Olst. Excursie o.l.v. Herman Menkveld

 

 

Excursie naar Het Twieg in Heeten, bloeiende Canadese populier
bloeiende amandelwilg op Het Twieg

Dahlia ‘Lismore Willie’ en de roze Dahlia ‘’Bright Eyes’, dahlia’s zijn verrassend goede drachtplanten in de late zomer.

 

   

bloeiende Canadese populier

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.